Buse Tebessüm Şenocak

Yazan: admin on Mart 21st, 2010. Yazilan kategori: Dersler Hakkında Grafik Bölümü Öğrencileri görüşleri

TİPOGRAFİ

Bu derste öncelikli olarak kesik uçlu kalem ile yazı yazmayı gördük. Yazılan bu yazıların
birbirine espas mesafelerini kalemi tutuş şekli cümledeki harflerin bir bütün olarak eğikliğini
ayarlıyarak yazmaya çalıştım.Sonra yazıyı nasıl grafiksel  hale getirmeyi anlattınız. Verilen
cümlelerde hem logonun hemde amblemin bir arada sunulacağı tipografik çalışmalar yaptık.Çok ucuz açık büfe sokak afişiyle görmüş olduk.Farkında olmasakta bütün grafik derslerinde tipografiyi kullandık.Bilgisayarda yaptığımız ambalajlara,kitap kapaklarına, afişlere, karvizitlere yazıların nasıl yerleştirileceğini hangi karakterin tasarıma uyacağını nasıl bütün olarak gösterileceğini öğrenmeye çalıştık.Bilgisayarda bunları yaparken aynı zamanda program tekrarı da yaptık.Harf karakterlerini kendimizin nasıl çizebilceğimizi gördük.Bu dersi hem elde hemde bilgisayarda görmemiz farklı oldu.

TEMEL SANAT EĞİTİMİ

Temel Sanat dersini lisede olduğu gibi önce nokta çizgi çalışmalarıyla başladık.Burada yaptığımız çizgilerle koyuluk -açıklık geçişliğini kağıt üzerinde gördük.Işığın yansıtığı renklerin oluşumunu,tanımını kullandımız herşeyde etkili olan rengin tasarımlardaki uyumluluğunu zıtlıkları kontraslıkları işledik.Tekrarlanan ritimlerin nasıl farklılıklarda kompozisyondan ayrılacağını gördük.Somut bir kavramdan nasıl soyutlama yapılabileceğini öğrendik.Bir nesneden ne gibi değişik fikirler üretebeildiğimizi gördük.

 

GRAFİK DESEN

Çok çizginin kullanılmayacağını tek çizgiyle anlatılmak isteneni anlatabileceğimizi öğrendim.Atığım o çizgilerin gereksiz olduğunu anlattınız.Eksiklerim neler ya da neler öğrenmem gerekiyor onlara göre ödevler verdiniz. Bu dersi alırken zorlandım çünkü kendi attığım çizgilerde kısıtlama yoktu en başta onları en aza indirmeye başladım. Suluboya çalışmasıları yaptık.Elimizde çizdiğimiz objeleri daha sonra bilgisayarda çizerken kolaylık sağladı.   

BİLGİSAYARDA GRAFİK TASARIMI

Program üzerinde sayfa açmayı gördük.Araç kutularının içindeki simgelerin hangi işlemlerde kullanacağımızı yaptığımız işler arasında gösterdiniz.Beyaz okun grup halindekileri ayırabildiğini ,siyah okun nesneleri taşıdığını,page in sayfanın tümünü taşıdığını istenilen yere alan içinde bıraktığı ,Path’in kalemi istediğimiz gibi vektörel bir program olduğu için kullanabileceğimizi ,text te yapılan işlerin üstüne yazı yazmamızı sağlar. Elipsle istediğimiz yuvarlak şekilleri verdiğini işlem yaparkene denedik.Document ile sayfaların ebatlanmasını object ile degradelerin geçişlerin  yapılmasını sağlayan yerdir .Mixer anad Tints de renklerin kendimizin ayarladığımız değer verdiğimiz yeri tanıdık. Resimlerin başka bilgisayarlarda açılmasını sağlamak için embedlememiz gerktiğini yazı yı convert yapmamız gerektiğini söylediniz.CMYK ve RBG nin arasındaki farkı anlattınız.  

Photoshop ve freehandi bazen aynı anda işlediğimiz oldu birinde fotoğrafla ilgili çalışmaların diğerinde de düzenlemeler yapmayı gördük .Photoshoptan dekupe yaparak freehande attık sayfanın içine resimleri gömdük.Tiff olarak kaydetmeyi photoshoptan freehande çağırırken arka görüntünün gelmemesini sağladığını öğrendik.

GRAFİK TASARIM

Öncelikli olarak yapılan ambalajalrın yanlışları ya da doğrulukları hakkında konuştuk.Sonra belirlenen markaları  kendi tasarımlarımızla arkadaşlarımıza sunduk.Herkes yaptığı çalışmaları anlatırken neden böyle bir çalışma yapmış onları anlatı.Bu derse sonradan bilgisayarlı olarak devam ettirdiniz.Orda da yine desen dersinde çizdiğimiz gofreti bilgisayarda çizerek nasıl ambalaj yapılır.Üç boyutlu hale nasıl getirilir onları  öğrettiniz.Kurmsal kimliklerle logo amblemler yaptık. Bu okula gelmeden önce de grafik tasarım okuyodum ama grafiğe yönelmemiştim.Hep resimle ilgili çalışmalar yapıyodum.Bu yüzden de kurslarna gidiyodum. Orda öğrendiğim bilgiler bu okula geldimde öğrendiğim bilgilerin çoğunun beni bu bölümde zorladığınıgördüm. Çünkü benim öğrendiğim resimdi grafik değildi. Bu yüzden de burda da resim gibi yapmaya çalıyodum.Yaptığım çalışmaların yanlışlarını göstererek grafikçi gibi olmam gerektiğini öğretmeye çalıştınız.Önceden belki başka hocaların yanında yaptığım o zor resimleri sizin yanınızda yapmakta zoranıyodum.Ama şimdi bunu yenemeye çalışıyorum. Artık yaptığım işlerde hattalarımı fark edebiliyorum.

Yorum Yapin