Yüksek Okullarda Yüksek Lisans mı? Yüksek Tecrübe mi?

Yazan: admin on Temmuz 21st, 2011. Yazilan kategori: 01-Giriş Yazısı

MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA GRAFİK HOCASI;YÜKSEK LİSANSLI MI, YÜKSEK TECRÜBELİ Mİ OLMALI?

1-Dersi genç veya yaşlı hoca versin, hoca tasarımı kesinlikle önce öğrencinin gözünün önünde, bilgisayarda ve projeksiyonda kendisi yapmalı, sonra bir benzerini öğrencinin yapmasını istemelidir. Hiç bir şey yapmadan, hiç bir şey göstermeden “hadi yapın da görelim” diyen bir öğretmen, öğretmiyor demektir. Almancada Meister, İngilizcede master demek, Türkçede USTA demektir. Usta olan kişi, çıraklarından öğretmediği bir şeyi isteme hakkına sahip olmamalıdır. Her ders öğretmediği şeyleri isteyen bir hoca; her ders SINAV yapıyor demektir ve HER DERS SINAV yapıyorsa öyleyse VİZE ve FİNAL sınavlarına ne gerek vardır? Bu durumun eğitim mantığına ve yönetmeliklere uygunluğu sorgulanmalıdır.YÖK eskiden master ve doktora şartı arıyordu, OYSA; Master veya Doktora yapmış olmak demek, İYİ HOCA OLMAK demek değildir. Bu yıl bunu anlamış olacak ki bu şartı kaldırmıştır ve çok şükür isabet etmiştir.

(Bakınız EK;1- Meslek Y. Okullarında Mesleki Tecrübe İHMAL EDİLMEMELİDİR.)

2-Okul MESLEK OKULU İSE; Grafik hocasının ders verdiği konuda daha önceden yaptığı ve PİYASADA yer alan çeşitli firmalarca kullanılmış, kabul görmüş ve uygulanmış, basılmış, yayınlanmış BİR ÇOK TASARIMI olmalıdır. Bu hoca doyurucu ve kaliteli bir PORTFOLYO’ya sahip bir hoca olmalıdır. Grafik Tasarım dersi veren bir hoca, TASARIMCILIĞINI kanıtlamış olmalıdır. Amblem ve Logo konusunda istediği kadar doktora tezi versin, ortada kaliteli logo tasarımları yoksa onun akademik kariyerinin öğrenciye bir faydası yok demektir.

3-Bilgisayarda grafik tasarım programlarını kullanmakta acemilik gösteren hocalar aslında RESSAMDIR ve grafik tasarımcı değildir. Bu hocalar bilgisayarda tasarım yapabilecek ve bunu hakkıyla öğretecek düzeyde değillerdir. Bunlara çok dikkat edilmeli, bunlara ancak KARAKALEM dersleri, ÖZGÜN BASKI DERSLERİ gibi RESSAMLIK DERSLERİ verdirilmeli veya SANAT TARİHİ GİBİ TEORİK DERSLER verdirilmelidir. Bu hocalar; bilgisayarda verilecek tasarım veya meslek derslerini veremedikleri için ve öğrenciye de bir şey gösteremedikleri için öğrencileri sürekli sınava tabi tutup veya sürekli ödev vererek kendi boşluklarını böyle kapatma ve bu surette zaman doldurma yönüne gidebilirler. Bunun da öğrenciye ve okulun imajına hiçbir katkısı olmaz. Bilgisayarda tasarım yapamayan bu hocaların hem piyasada uygulanmış ve kullanılmakta olan tasarımları yoktur, hem de ellerinde dişe dokunur portfolyoları veya kendilerine ait açtıkları sergileri yoktur. BUNLAR AMELİYAT YAPAMAYAN, HASTA MUAYENE EDEMEYEN DOKTOR GİBİDİRLER AMA TIP DERSİ VERİRLER.

4-Grafik Tasarım bir sanattır. Sanat dersi veren hocalar öğrencilere “siz beceriksizsiniz, sizde yetenek yok, siz hiçbir şey öğrenmeden gelmişsiniz” gibi aşağılayıcı, küçük düşürücü, öğrencilerin hevesini kırıcı ifadelerde bulunmamalı, aksine onları teşvik ederek cesaretlendirmeli ve dersi sevdirmelidir. Disiplin sağlamak adına öğrencilerle sürekli kavga eden, tehdit eden ve korkutan öğretmenler hem dersi, hem de kendilerini sevdiremezler. Böyle olunca da derste başarı sağlanmaz, bu tip hocaların öğrencilere ve eğitim kurumuna faydaları dokunmaz.

5-Değişik okullardan, hem düz liselerden hem de değişik meslek liselerinden gelen öğrenciler içinde çok iyi resim yapabilenler olduğu gibi, çöp adam bile çizemeyen öğrenciler mevcut olabilir. Çok iyi bilgisayar kullanabilenler olabileceği gibi, bilgisayar kullanmaya yabancı olanlar da olabilir. Bütün bu öğrenciler için düzeylerine göre iki ayrı sınıf açılması gerekirken; tek bir sınıfta çok çeşitli seviyelerdeki bu öğrencilere ders verecek olan hocaların çok olgun ve tecrübeli olması kadar, herkesle tek tek ilgilenecek kadar sabırlı ve kendisini mesleğe adamış biri olmasına dikkat edilmelidir.

İYİ OKULLARDAKİ İYİ YÖNETİCİLER YÜKSEK LİSANS İLE YÜKSEK TECRÜBEYİ BİR ARADA KULLANMASINI BİLENLERDİR.

Herkes Âlim olur ama, herkes Muallim (ilim öğreten) olamaz!

Faruk Çağla 18/07/2011

——————————————————————–

EK; 1- Meslek Y.Okullarında Mesleki Tecrübe İHMAL EDİLMEMELİDİR.

Aşağıdaki şu linkte;

http://ikmep.yok.gov.tr/?page=KatDown&view=list&fileid=152

Milli Eğitim Bakanlığının YÖK-İKMEP sitesi ve gelecek yılın müfredatı yer almaktadır. Bu linkin GRAFİK BÖLÜMÜ sekmesinde gelecek yıl Meslek Yüksek Okullarında okutulacak olan DERSLER klasörü bulunmaktadır.

Buradaki ders içerikleri incelendiğinde görülecektir ki;

YÖK artık ALES, MASTER ve DOKTORA şartı aramamaktadır.

Demek ki artık YÖK; master yapmanın iyi hoca olmak manasına gelmediğini anlamış bulunmaktadır.

Ekteki belgelerde çizelgenin bittiği yerde ÖĞRETİM ELEMANI kısmında dersi verecek olan kişinin YÖK tarafından istenen niteliği ve özelliği yazmaktadır.

Orada görülüyor ki YÖK; bazı dersler için;

•             En az lisans diplomasına sahip öğretim elemanı

Bazı dersler için ise;

•             Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun en az lisans mezunu veya sektör deneyimine sahip öğretim elemanı

istiyor.

Bu ne demek? Eğer ders verecek 4 yıllık fakülte bitirmiş eleman bulamıyorsanız, üniversite mezunu olması şart değil, yeter ki meslekte tecrübeli elemanı bulun ve ona ders verdirin demektir.

O halde ısrarla, okulun faydasına olacağı iddiasıyla MASTER ve DOKTORA ŞARTI arayanlar MESLEKİ TECRÜBEYİ bilerek veya bilmeyerek UNUTANLARDIR. Meslek Y.Okullarında Mesleki Tecrübe İHMAL EDİLMEMELİDİR.

Bunu ihmal edenler okulun ve öğrencinin faydasını da ihmal ederler. Meslek okulu kavramını da ihmal ederler, ayrıca o mesleği de ihmal etmiş sayılırlar.

Faruk Çağla
18/07/2011

Comments (1)

  • mehmet anıl
    14 Ağustos 2011 at 21:35 |

    Faruk hoca cok ıyı bir ögretmen ders anlatımı süper ve cok anlayışlı ve ders leri cok eglenceli ve photoshopa hakim iyiki faruk hocanın ögrencisiyim

Yorum Yapin